Get Jobs Notification directly to your email
Visit this group

Sunday, February 20, 2011

LIC AAO Exam English Questions Question Paper Life Insurance Corporation of India

Life Insurance Corporation of India (LIC) AAO Exam English Questions

Directions—(Q. 1—5): In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
(A) Objectionable
(B) Indecent
(C) Displeasing
(D) Condemnable
Ans. (B)
(A) Sufficient
(B) Swift
(C) Detail
(D) Huge
Ans. (A)
3. FADE:
(A) Suffer
(B) Fall
(C) Wither
(D) Lose
Ans. (C)
(A) Confuse
(B) Dodge
(C) Despair
(D) Mislead
Ans. (B)
(A) Stubborn
(B) Stupid
(C) Gentle
(D) Vague
Ans. (C)
Directions—: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word
(A) Honor
(B) Ecstasy
(C) Goodwill
(D) Happiness
Ans. (C)
(A) Compel
(B) Accuse
(C) Imprison
(D) Boldness
Ans. (B)
(A) Open
(B) Release
(C) Hold
(D) Hasten
Ans. (A)
(A) Rarely
(B) Daily
(C) Often
(D) Never
Ans. (C)
(A) strange
(B) low
(C) ridiculous
(D) mean
Ans. (B)
Directions—(Q. 11—15): In each of the following questions, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given sentences.
11. Murder of brother—
(A) Patricide
(B) Homicide
(C) Regicide
(D) Fratricide
Ans. (D)
12. Mania of stealing articles—
(A) Logo-mania
(B) Nymphomania
(C) Kleptomania
(D) Hypomania
Ans. (C)
13. A disease which spreads by contacting
(A) Infectious
(B) Contagious
(C) Contiguous
(D) Epidemic
Ans. (B)
14. A poem written on the death of someone loved and lost—
(A) Ode
(B) Epic
(C) Sonnet
(D) Elegy
Ans. (D)
15. Commencement of words with the same letter—
(A) Rhyme
(B) Alliteration
(D) Oxymoron
Directions—(Q. 16—20): The undernote words are followed by four words or phrases out which only one is a Synonym. Choose the correct word.
16. Restive—
(A) Restless
(B) Resistant
(C) Retiring
(D) Remorseful
Ans. (A)
17. Phlegmatic—
(A) Calm
(B) Cryptic
(C) Practical
(D) Dishonest
Ans. (A)
18. Pertinent—
(A) Relevant
(B) Understood
(C) Living
(D) Puzzling
Ans. (A)
19. Petrify—
(A) Turn to stone
(B) Refine
(C) Repeat
(D) Turn to water
Ans. (A)
20. Menial—
(A) Intellectual
(B) Servile
(C) Arrogant
(D) Laudatory
Ans. (B)
Directions—: In each of the sentences below there is a blank to be filled in
with appropriate word(s). Four alternatives are given for each question. Choose the correct alternative.
21. The G.M. of the plant, Mr. Tiwari………….. me.
(A) accompanied
(B) included
(C) organized
(D) None of these
Ans. (A)
22. If I believe I cannot do something, it makes me……….. of doing it.
(A) capable
(B) incapable
(C) worth
(D) worthy
Ans. (B)
23. It is with utmost………. that I want to inform you that I am unable to accept your invitation.
(A) regret
(B) pain
(C) hesitation
(D) confidence
Ans. (A)
24. Children are too…………. to be given so much responsibility.
(A) young
(B) naive
(C) ignorant
(D) inexperienced
Ans. (A)
25. No weapon ever invented is more………… than hunger.
(A) deadly
(B) harmful
(C) destructive
(D) violent
Ans. (A)
Passage II
(Question Nos. 26 to 30)
From the world of magic, hypnosis is moving into the world of medicine. From hocus- pocus performed by men in black capes, to hypnotherapy practiced by doctors in white coats. The purpose is to help people stop smoking, lose weight, overcome phobias, and control pain in a variety of medical situations, from childbirth to cancer. Research laboratories are currently checking out the success rate of therapy under hypnosis, while medical journals stand by to publish the results. And the important thing is, nobody is laughing. In the 1840’s, a British doctor in Calcutta created a controversy by performing over 1000 operations with hypnosis as the only anesthesia. During the World Wars, German and British doctors used hypnosis to treat war neuroses.
26. Hypnosis means—
(A) auto-suggestion
(B) Suggestion made in trance
(C) Anesthesia
(D) Hocus-pocus
Ans. (B)
27. ‘Nobody is laughing’ at hypnotherapy now, because they are—
(A) Sad
(B) Angry
(C) Taking it seriously
(D) Annoyed
Ans. (C)
28. The purpose of hypnotherapy is to—
(A) Cure patients
(B) Make life easier
(C) Carry out research
(D) Check out the success rate
Ans. (A)
29. German and British doctors used hypnosis as—
(A) Anesthesia was not available
(B) Anesthesia was not needed
(C) It was a substitute for anesthesia
(D) It was fashionable during the war period
Ans. (A)
30. Treating war neurosis means—
(A) Curing madness
(B) Curing brain fever
(C) Dealing with war problems
(D) Curing war anxiety
Ans. (D)
Directions—(Q. 31—40): Groups of four words are given. In each group, one word wrongly spelt. Find the misspell word and mark your answer in the Answer-Sheet.
31.(A) Prioratise
(B) Pictures
(C) Visualize
(D) Individualize
Ans. (A)
32. (A) Mendacious
(B) Obnoxcious
(C) Pernicious
(D) Ferocious
Ans. (B)
33. (A) Pennetrate
(B) Irritate
(C) Hesitate
(D) Perforate
Ans. (A)
34. (A) Passagway
(B) Causeway
(C) Subway
(D) Straightway
Ans. (A)
35. (A) Rapport
(B) Support
(C) Repport
(D) Purport
Ans. (C)
36. (A) Stationery
(B) Dictionery
(C) revolutionary
(D) voluntary
Ans. (B)
37.(A) Temperature
(B) Temperament
(C) Tempastuous
(D) Temptation
Ans. (C)
38. (A) Whether
(B) Weathere
(C) Whither
(D) Wither
Ans. (B)
39. (A) Legible
(B) Communiceble
(C) Incorrigible
(D) Eligible
Ans. (B)
40. (A) Audacious
(B) Auspicious
(C) Capricious
(D) Caprisious
Ans. (C)

Directions—(Q. 4 1—50) Four alternatives are given for the Idiom/Phrase Bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom /Phrase and mark it in the Answer-Sheet.
41. Don’t worry about the silly row. It was just a storm in a tea cup.
(A) Important matter dealt with ease
(B) Hot tea being served
(C) Commotion over a trivial matter
(D) Confusion and chaos
Ans. (C)
42. The Rajput warriors set their face against the invader.
(A) Became enemies
(B) Turned away from
(C) Faced difficulty
(D) Opposed strongly
Ans. (D)
43. Syria is now currying favor with America.
(A) pleasing
(B) Favoring
(C) Obliging
(D) Ingratiating itself with
Ans. (D)
44. Our Principal is not a man to mince matters.
(A) To confuse issues
(B) To say something mildly
(C) To mix everything together
(D) To be very modest
Ans. (A)
45. We tend to take for granted conveniences of modern life.
(A) To consider
(B) To admit
(C) To accept readily
(D) To care for
Ans. (C)
46. The prodigal son was left high and dry by his friends, when he lost all his money.
(A) Wounded
(B) Alone
(C) Depressed
(D) Neglected
Ans. (D)
47. The success of his first novel completely turned his head.
(A) Made him vain
(B) Made him look back
(C) Changed him completely
(D) Made him think
Ans. (A)
48. She turns up her nose at this kind of dress.
(A) Despises
(B) Loves
(C) Sees no harm in
(D) Can just tolerate
Ans. (A)
49. At last the rioters fell back.
(A) Fell on the ground
(B) Yielded
(C) Ran back
(D) Turned back
Ans. (D)
50. The Madagascar Coup attempt ended in a fiasco.
(A) had no effect
(B) was an utter failure
(C) resulted in blood-shed
(D) was a disaster
Ans. (B)

About LIC
The Life Insurance Corporation of India (LIC) is the largest state-owned life insurance company in India, and also the country's largest investor. It is fully owned by the Government of India. It also funds close to 24.6% of the Indian Government's expenses. It has assets estimated of 9.31 trillion (US$202.03 billion). It was founded in 1956 with the merger of more than 200 insurance companies and provident societies.
Headquartered in Mumbai, financial and commercial capital of India, the Life Insurance Corporation of India currently has 8 zonal Offices and 101 divisional offices located in different parts of India, at least 2048 branches located in different cities and towns of India along with satellite Offices attached to about some 50 Branches, and has a network of around 1.2 million agents for soliciting life insurance business from the public.

Tags: Life Insurance Corporation of India lic aao english sample paper lic aao exam english questions lic asst administrative officer english questions lic english papers lic exam sample questions LIC AAO Exam English Questions lic aao question paper download lic aao sample question paper lic aao solved paper model paper 

No comments:

Get Latest Jobs Notification

Subscribe to Free Jobs Notification
Visit this group